Trädgårdsdammen inför vintern

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Dammar
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

När hösten närmar sig är det hög tid att börja tänka hur trädgårdsdammen ska övervintras. Genom att vidta vissa åtgärder i god tid underlättar man för nästa års dammsäsong. Det är väl investerad tid att t.ex. redan innan vintern göra en ordentlig grovstädning. Nedan finner du några tips om vad som är aktuellt att tänka på inför vintern.

 

Se separat artikel för tips om hur man övervintrar dammfiskar.

 

Skyddsnät mot nedfallande löv

Skyddsnät som flyter på dammytan

Nedfallande löv kan ställa till problem i dammen. Om de får ligga kvar ändra till våren kan de bidra till övergödning av vattnet och orsaka onödiga algproblem kommande år. Det bästa är alltså att rensa bort löven innan vintern. En enkel lösning som sparar mycket tid är att spänna ett skyddsnät över dammen innan lövfällningen börjar. Vi säljer nät som är speciellt lämpliga för detta eftersom de flyter på ytan.

 

Städa bort gamla och döda växtdelar

Flytande skimmer

Om gamla döda växtdelar får ligga kvar till våren kan det påverka vattnet negativt och bidra till onödiga algproblem kommande säsong. Vi rekommenderar därför att man städar bort så mycket som möjligt av gamla växtdelar redan på hösten.

En flytande skimmer med inbyggd pump rensar effektivt vattenytan från nedfallande grov smuts, t.ex löv. Fördelen med en skimmer är inte bara att vattenytan blir klarare och renare, den minskar också belastningen på filteranläggning.

På bilden: Oase SwimSkim 25 med inbyggd pump och syreinjektor. Läs mer om skimmerlösningar och se en video…

Dammsugare

En riktig dammsugare i ordets rätta bemärkelse är ett fantastiskt hjälpmedel när man gör rent dammen. Med den går det lekande lätt att suga bort löv, blad och slam både i vattnet och på vattenytan.

På bilden: Oase Pondovac som är en mycket effektiv dammsugare med dubbla behållare för kontinuerlig drift.

Vi säljer Pondovac vattendammsuagre till ett extra lågt pris. Läs mer och se en video…

Dammsax

En dammsax är ett redskap som också underlättar arbetet – med den går det att komma åt långt ner i dammen utan att man behöver dyka ner i det kalla vattnet.

Se vår webbshop för ytterligare produkter relaterade till dammrengöring.

 

Energifoder för dammfiskar som övervintrar kallt

Fiskarna klarar vintervilan bättre om de får särskilt vår- och höstfoder när vattentemperaturen är mellan 8 och 14 grader. Läs mer…

Att övervintra pumpen

Om dammen bottenfryser bör pumpen tas upp och övervintras i ett frostfritt utrymme (undantag för Aquamax ECO som är frostsäker och kan stå kvar hela vintern även om det fryser). Innan pumpen startas på våren bör man kontrollera att rotorn snurrar lätt. Vi rekommenderar att man gör rent pumpen ordentligt och lagrar den i en hink med vatten under vintern. På det viset kan inte kalkbeläggningar m.m. torka in på samma sätt som om den får stå helt torrt. Detta lilla knep kan underlätta avsevärt när våren kommer.

Att övervintra filtret

Om filterbehållaren ska stå kvar ute bör den tömmas och övertäckas så att den inte fryser sönder. Om filtret har UV-C ljus ska den delen alltid lagras frostfritt under vintern. Kvartsglaset i UV-C ljuset ska rengöras regelbundet för att garantera full effekt. Det går mycket enklare och snabbare att göra detta medan alla beläggningar är mjuka och blöta. Om det får stå och torka under vintern blir jobbet dubbelt värre till våren. Alla O-ringar i UV-C ljuset bör fetas in med vaselin eller silikonolja (aldrig diskmedel) för att det ska gå enkelt att sätta ihop och ta isär igen.

Låt vattnet vara kvar i färdiga dammformar

Det finns ingen anledning att tömma en damm som är byggd med de material vi säljer. När det gäller färdiga dammformar så måste vattnet vara kvar under vintern för att tjäna som en motvikt. En tom form ligger inte som den ska när tjälen gått i och ur marken. Alla våra material för att bygga dammar är helt frostsäkra och går inte sönder av isbildning. Vi rekommenderar dock att man låter dammen vara ifred under vintern så att man inte arbetar med materialet när det är fruset.

Hacka inte bort is under vintern

Man bör inte hacka bort is under vintern. Om tunga och vassa isklumpar far ned i vattnet och stöter till dammduken kan den gå sönder. Det finns också en risk att man skadar fiskarna i dammen. För att hålla en öppen vak rekommenderar vi isstoppare, luftpump och eller doppvärmare. Läs mer om detta i artikeln om att övervintra dammfisk…

Lämna ett svar