Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:


Arkiv:


Övrigt:

-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Smultronställen i närheten av Säter

Många åker långt för att besöka vår butik och de flesta av våra kunder kommer från andra orter.

När man gör en hel- eller halvdagsutflykt till oss har man ett perfekt tillfälle att passa på att se och göra något mer när man ändå åker. Om det finns lite olika intressen i familjen kan det kanske också vara lättare att komma iväg om alla kan få sina intressen tillgodosedda.

Shopping värd att åka långt för...
- Kultur, sevärdheter och utflykter...
Restaurang- och fikaställen...

Utflyktsmål i Säter

Museer, kultur, bad m.m.

Den här korta guiden till Säter är ett urval.

För mer information om museerna, övriga sevärdheter och speciella evenemang (t.ex. Nostalgidagarna, Säterstampen och Triathlon), se Säters turistbyrå...


Hembygdsmuseet Åsgårdarna

Åsgårdarna

Åsgårdarna är ett unikt hembygdsmuseum med 23 bevarade byggnader från 1600-talet och framåt. Tusentals föremål vittnar om hur livet levdes för flera hundra år sedan.

Åsgårdarna rymmer bl.a ett världsunikt kakelugnsmuseum och ett krukmakeri som stått orört sedan sekelskiftet 1900.


Film- och biografmuseet i Säter

Gamla yxfabriken

Nordens enda i sitt slag där man visar den rörliga bildens historia från stenåldern till satellitåldern. Har prisats med en guldbagge. Museet liger i gamla yxfabriken i Säter.

Läs mer...


Säterdalen

Säterdalen

Säterdalen är en natur- och familjepark med levande fäbod, fiske, vandringsleder. Den natursköna dalgången är ca 6 km lång. Det märkliga ravinlandskapet har bildats genom vattnets erosion under många tusen år, en process som fortfarande pågår. Säterdalen har 35 sidoraviner, de djupaste är 50 meter. Ravinsystemet med sina branta sluttningar är unikt för Sverige, och anses som landets främsta i sitt slag.

De omfattande ledsystemen ger besökarna en oförglömlig upplevelse. Meterhöga ormbukar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett närmast tropiskt intryck. Ibland öppnar sig den täta lövskogen och ger plats åt böljande ängsbackar och betesmarker.

Under sommaren finns också många evenemang såsom barnteater, mogendans, veteranfordonsträffar med mera.

Det finns också en en restaurang/café (Jansons café), lekplatser för barnen m.m.


Golf

Säters golfklubb

Under hela rundan ser du sjön kring dig. Ett par hål spelas längs med sjön. Det är en omväxlande bana med både skog, park och vatten i en intressant blandning. Varje hål blir en ny upplevelse.

Läs mer...


Konsthjuet - "Könsta"

Konsthjulet

"Ett av Dalarnas sju underverk"

- ett vattenhjul återuppbyggt enligt ritningar från 1700-talet. På den tiden användes det vid gruvdriften i Bispberg för att pumpa vatten. Kraften från hjulet överfördes med en flera kilometer lång stånggång. Det imponerande hjulet mäter hela 8,6 meter. Unikt i sitt slag.


Bad och camping

Säters Camping

Säter har fina badsjöar. Sjön Ljustern med bad och camping ligger alldeles intill de centrala delarna. Här kan man förutom att bada också t.ex. spela minigolf eller hyra bastu flotten.
Visa karta...
Läs mer på Campingens hemsida...


Silvbergs gruva

Gruvhål i Silvberg

En av Sveriges äldsta gruvor. Silver började brytas redan på 1300-talet. Idag vittnar varphögar, turkosa gruvhål och en gammal kyrkogård om den en gång så omfattande verksamheten.

Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters bergslagsområden. Här kan man uppleva hur ett månghundraårigt bergsbruk i gruvor, hyttor och hammare som har format historiskt laddade platser i en naturskön omgivning.


Mentalvårdsmuseet

Mentalvårdsmuseet är ett psykiatrihistoriskt museum beläget på Skönviksområdet i Säter inom Säters sjukhusområde. Museet förmedlar kunskap om 1900-talets psykiatrihistoria. Museet är öppet året om och alla visningar är guidade.

Bispergsklack

Ett 315 meter högt granitberg som höjer sig karakteristiskt över det omgivande landskapet. I söder har berget ungefär hundra meter lodräta bergssidor. Från bilvägen i Bispberg är det en lagom promenad på ett par kilometer att gå upp på berget och titta på utsikten. Bispergsklack är ett naturreservat.

Stora Skedvi Hembygdsgård

Naturskönt belägen på älvstranden nedom kyrkan. Kaffe med dopp och glass. Museum för sig som är intresserad av bygdekultur, jordbruk och byggnadsvård. Nyresturerad Kaplansgård från 1799. Underbara tak och väggmålningar i Bergsmansgården som även rymmer en Söderhavssamling från Papa Nya Guinea.

Texten senast uppdaterad: 2013-07-18
.
23201 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram