Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:


Arkiv:


Övrigt:

-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Fiskar i trädgårdsdammar

Fina Koikarpar

Vi säljer både Koi och guldfisk för dammar i vår butik. Vi har utbildad personal enligt jordbruksverkets föreskrifter för att få sälja kallvattenfisk. Priser, sorter och kvaliteter varierar under säsongen beroende på tillgång och efterfrågan. Om du är intresserad av att köpa fisk är du välkommen att kontakta oss för aktuell lagerstatus. Normalt erbjuder vi Koikarp, olika sorters Guldfisk (Blå Schubunkin, Sarasa), Guldid och Stör. Du kan också titta i vår webbshop för information om Koi eller guldfisk m.fl.

Skötsel av dammfiskar

Fakta-artiklarna om dammfisk (se menyn till vänster) följer jordbruksverkets krav SJVFS 1999. Det är ett krav att alla som säljer fisk ska ge kunden motsvarande information. Vi rekommenderar därför att alla som har fisk i sina dammar tar del av dessa dokument.

Mer information om vattenbiologi finns under rubriken Vattenbiologi i menyn.

Produkter i webbshopen

Gå direkt till: Fiskfoder - Fiskmedicin - Vattenpreparat

Luftpumpar, värmare och håvar finns under Dammprodukter : Övriga tillbehör i menyn till vänster.

När du köper dammfiskar hos oss

Små Koi i hink före hemtransport

Obs att vi endast säljer dammfisk i vår butik. Tänk på att planera ett fiskinköp så att transporten hem blir så snabb som möjligt. Detta är särksillt viktigt när det är varmt.

Det är vanligast att vi säljer fisken i en hink. Vi tycker att det är praktiskt då man under hemtransporten enkelt håller koll på hur fisken mår. Om du inte har med dig en egen hink säljer vi hinkar för 10 Kr som återköps för samma belopp.

Vid köp av större fiskar kontakta oss i förväg så att vi kan förbereda infångning av fisken och diskutera hur hemtransporten lämpligast ska gå till.


Vad ska man ge fiskarna att äta

Fiskmat för alla dammfiskar

I en vanlig trädgårdsdamm finns det förstås en hel del naturligt som fiskarna kan äta, men fiskkoncentrationen i en damm är mycket högre än i naturen, så man måste mata fiskarna.

Vi säljer fiskfoder för kallvattenfiskar som täcker fiskarnas alla behov. Det finns olika sorter beroende på vilka fiskar man har och hur stora fiskarna är. Visa lista med fiskfoder...

Mat för fiskar som övervintrar kallt

För dammfiskar som övervintrat kallt, d.v.s. under 8 grader bör man inleda och avsluta säsongen med att ge speciellt vår- och höstfoder. Då klarara fisken vintervilan bättre. Vi rekommenderar Power energifoder eller Hikari Wheat Germ som är säskillt lättsmält och gör att fisken kan tillgodogöra sig näring även i kallt vatten.

Foderring

Mata lite och ofta

Generellt gäller att det är bättre att mata lite och ofta. Fiskarna ska äta upp alla mat snabbt för det som blir liggande kvar i dammen förstör vattnet och fiskarna äter inte upp den. Man bör därför inte ge mer mat än vad fiskarna äter på 5-10 minuter. Ett tips är att ge maten i en ring eller ram av något slag som flyter på ytan. På detta sätt kan man lätt se om all mat äts upp eller inte.

Hur ofta man bör ge mat beror mycket på temperaturen. En rekommendation:

Vid 25-30 o mata 3-4 gånger/dag

Vid 15-24 o mata 2-3 gånger/dag

Vid 12-15 o mata 1 gång/dag

Vid 10-12 o ge vår- och höstfoder 2-3 gånger/dag

Vid 8-10 o ge vår- och höstfoder 1-2 gånger/dag

Under 8 o endast minimal utfodring med vår- och höstfoder under förutsättning att fisken äter. Stör kan dock matas ned till 3-4 grader.

Hikari fiskfoder

Koi

Hikari är det fodermärke som många ledande japanska Koi-odlare använder. Vi säljer ett bassortiment av Hikari fiskfoder i vår webbshop. Om du är intresserad av någon speciell sort är du välkommen att kontakta oss för mer information.

Hur många fiskar kan man ha i trädgårdsdammen

Ett vanligt mått på mängden fisk i dammen är att räkna den sammanlagda längden på alla fiskar. Ett normalt fiskbestånd ligger då på runt 100 cm fisk per 1000 liter dammvatten. I en damm med 2500 liter vatten kan man alltså ha 25 fiskar som är 10 cm långa. Fiskarna växter dock snabbt och guldfisk ynglar lätt av sig så man bör planera för en tillväxtmarginal. Tänk på att man alltid måste ta hänsyn till fiskbeståndet när man dimensionerar dammfilter. Om man har mer fisk än 100 cm per 1000 liter vatten har man mycket fisk i dammen och det ställer mycket höga krav på filteranläggningen.

Bra att veta dammens volym

Längst upp på sidan finns vår volymräknare som kan hjälpa dig att beräkna hur mycket vatten dammen rymmer. För att kunna dosera vattenpreparat och fiskmedicin på rätt sätt behöver du veta hur mycket vatten det finns i dammen.


Bilder från vår fiskförsäljning

Fiskbassäng

Ur dessa bassänger säljer vi mindre Koi och guldfisk m.m.

Den här typen av bassäng är både enkel och billig attt bygga. Det enda som behövs är en liten bit dammduk, skyddsmatta, en lastpall och några pallkragar. Med tre kragar får man en volym på ca. 400 liter.

Med en eller flera sådana här bassänger är det inga problem att att övervinrta en hel del fisk i en källare eller i ett garage.

Fiskbassäng

Denna fiskbassäng rymmer ca. 6000 liter vatten och togs i bruk våren 2009. Här kommer vi företrädesvis att sälja större Koi.

Vi har ett bildspel där du kan se hur bygget av dammen gick till (kommer snart)...

Fiskbassäng med fiskar.
32601 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram