Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:

Produkter i webbshopen:

Arkiv:


Övrigt:

-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Dammfilter

En trädgårdsdamm i bra balans har klart och friskt vatten där växter och fiskar trivs. Jämfört med sjöar och vattendrag är en konstgjort trädgårdsdamm väldigt liten. En trädgårdsdamm har heller inget utlopp vilket betyder att allt som kommer in i den blir kvar där. Om man sedan dessutom har dammfiskar i den så blir den biologiska belastningen mycket stor. Därför behövs någon form av filteranläggning som hjälper den en bra biologisk balans på traven. För varje filter anges kapaciteten som ett riktvärde för hur mycket vatten de klarar av under optimala förhållanden (till en damm utan fiskar, med vattenväxter och inte för mycket sol). När man väljer dammfilter tar man hänsyn till hur dammen ser ut och ligger till för att räkna fram vilken filterkapacitet man behöver.

Tryckfilter

Filtoclear 15000 tryckfilter

Ett tryckfilter kan enkelt döljas vid sidan av dammen. Filtret kan placeras nästan var man vill och kan grävas ner och döljas bakom några växter, stenar eller buskar. Eftersom filtret är trycksatt kan vattnet ledas vidare upp från filtret till exempelvis en bäck eller ett vattenfall. Moderna tryckfilter kan rengöras under säsongen utan att man plockar isär filtret och gör rent filtermaterialet för hand. Genom att dra i ett handtag pressas filtermaterialet ihop och avger smuts och spolas ut ur filtret genom ett extra utlopp.

Tryckfilter är lämpliga för mindre och medelstora dammar där dammfisk och Koi inte är det centrala.


Flödesfilter

Flödesfilter

Ett flödesfilter är en effektiv, säker och väl beprövad filterkonstruktion. Vattnet pumpas upp till filtrbehållaren och rinner sedan av självtryck genom filtermaterialet tillbaka till dammen. Med den här filterkonstruktionen kan man alltså inte leda vattnet vidare från filtret upp till en bäck eller ett vattenfall som man kan göra med tryckfiltren. Flödesfilter klarar oftast högre genomströmmning än tryckfiltren och det finns modeller med mycket högre kapacitet.


Gravityfilter

Gravityfilter

Gravityfilter används ofta i större anläggningar med mycket fisk och Koi. Filteranläggningen byggs ofta ihop i moduler och sänks ner i samma nivå som dammen. Pumpen placeras i den sista modulen som är en pumpkammare. Eftersom pumpen trycker upp vatten från filtret kan man precis som med ett tryckfilter leda vattnet upp till ett vattenfall. När pumpen pumpar ut vatten ur filtret pressar gravitationen in nytt vatten via ett bottenavlopp som är anslutet med ett grovt rör till den första filtermodulen.


Uv-C filter, skimmer m.m.

I menyn till vänster finns information om Uv-C filter, skimmers och andra filtertillbehör.

Hjälp att räkna ut ditt behov av filter

Kontakta oss om du behöver hjälp att räkna ut vilken filterkapacitet du behöver. Använd också gärna vårt Pump-Demo där du nu även kan få hjälp att räkna ut filterbehovet.

.
29370 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram