Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:

Produkter i webbshopen:

Arkiv:


Övrigt:
Mer att göra nära Säter:
-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Bildspel - dammbygge med gummiduk

Svansjön är en damm i vår butik

Svansjön är en damm i vår butik som byggdes säsongen 2006. Dammen är full med växter och fiskar. En bro leder via en uppmurad ö från den ena sidan över till den andra. Dammen är byggd med Firestone Pondgard gummiduk och rymmer ca. 6.000 liter vatten. Intill dammen finns ett uppbyggt vattenfall med vattenfallsdelar från Rockways.

Bildspelet nedan visar steg för steg hur vi byggt dammen.


Om du klickar på bilderna nedan visas en större bild i ett nytt fönster

Svansjön 1 En trädgårdsdamm har normalt zoner med olika djup. Närmast kanten är ett djup på 10-30 cm lämpligt. Det är lämpligt för alla vanliga sumpväxter. Längre ut passar det med en zon på 40-60 cm djup för växter som trivs i lite djupare vatten. Dammen fungerar bäst om den får en djupzon på minst 80 cm, vilket också är ett bra djup för att näckrosor ska kunna övervintra. En damm med Koi bör däremot vara drygt en meter djup. Svansjön 2 Det är viktigt att gropen är fri från stenar och rötter. Först fyller man på med sand eller fin jord så att bottnen blir slät och fin. Sedan lägger man en skyddsmatta (fiberduk) som skyddar mot stenar eller rötter som kan krypa fram med tiden. Lägger man duken direkt mot berg, sten eller grus bör man använda en extra kraftig skyddsduk. Svansjön 3 När skyddsmattan är på plats lägger man ut dammduken över gropen och börjar fylla på vatten.
Svansjön 4 Efterhand som vattnet stiger gäller det att justera duken så att den ligger bra. I alla svängda former bildas veck. Svansjön 5 Vecken kan se klumpiga ut, men vattentrycket klämmer ut dem. Ett tips är att göra stora veck för då blir det färre antal. Man kan också dra nytta av vecken för att gömma slangar och kablar i dem. Svansjön 6 Den här dammen har varit helt fylld med vatten. Man ser tydligt att vecken plattats till ordentligt.
Svansjön 7 Vi ska anlägga en liten ö i mitten av dammen. Ön ska senare ge stöd åt en bro över dammen. Här syns formsättning för att gjuta upp en plint mitt i dammen. Svansjön 8 Några grova rör kommer att ge fina utrymmen för fiskar och andra djur att gömma sig i. Svansjön 9 Plinten är färdiggjuten och fina stenar har murats på utsidan.
Svansjön 10 För att skydda dammduken i dammen har vi lagt en rejäl skyddsmatta och en extra gummiduk under ön. Om man ska fylla på med stora stenar eller grus kan det vara klokt att skydda dammduken från slitage med en skyddsduk. För detta ändamål har vi t.o.m. en svart fiberduk som smälter bra in i miljön. Svansjön 11 Här lägger vi en del sten på botten runt ön. För släta stenar av mindre storlek behövs inte någon extra skyddsduk. Svansjön 12 Dammen börjar nu bli färdig: bron är på plats, växterna börjar etablera sig och fiskarna trivs.
.
5506 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram