Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:

Produkter i webbshopen:

Arkiv:


Övrigt:
Mer att göra nära Säter:
-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Video m.m. för bygga damm

Firestone Pondgard EPDM dammdukP V C dammfolie
Lim för skarvning/lagning av dammfolieStenfolie
Tejp för skarvning/lagning av gummi, PVC och PE- Kantmatta/erosionsmatta m.m.
Skarva dammduk inner-, ytterhörn m.m.

Kantmatta (erosionsmatta)

Dammkant med vattenväxter

Dölj dammkanten med växter

Ett vanligt sätt att dölja den synliga delen av dammduken längs kanterna är att låta sumpväxter i själva dammen och eller växtlighet utanför dammen växa över dammduken. Bäst effekt uppnås med växter som sprider sig och täcker stora ytor. För att underlätta för växterna att ta sig över dammduken kan man använda en speciell kantmatta (erosionsmatta). Mattan har en struktur som fungerar som ett konstgjort jordlager där växternas rötter kan få fäste.


Kokosmatta

Kokosmattan är vävd av kokosfibrer och har brunaktig färg. Nackdelen med denna matta är att den multnar med tiden. Tanken är dock att växtligheten av egen kraft vid det laget har etablerat sig och av sig själva täcker dammkanten på ett snyggt sätt. Om dammkanten lutar för brant ner i dammen kan dock växtligheten glida ner när mattan multnar. I detta fall fungerar nylonmattan bättre.

Nylonmatta

Fördelarna med nylonmattan är att den har mycket lång hållbarhet och att den går att klippa till mindre bitar utan att den fransar upp sig som den vävda kokosmattan. Mattans struktur binder också mycket effektivt olika material så att ett tunt jordlager snabbt bildas i mattan och döljer den. För att skynda på processen kan man med fördel använda de förhatliga trådalgerna och smeta in dem i mattan. Nylonmattan klara

Så fästs kantmattan

Kantmattan fästs utanför dammen med fästhakar och hängs ned i dammen. Kokosmattans struktur kan transportera ut en del vatten ur dammen. För att motverka detta kan man lägga en kapillärspärr av t.ex. singel på kokosmattan utanför dammkanten.

Texten senast uppdaterad: 2010-11-04

Produktlista


Kokosmatta, 1 m bred 50.00   Köp  
Döljer dammkanten och hjälper växtligheten att sprida sig ut över dammkanten. (pris per meter)
Kokosmatta, 1 m bred, 10 m rulle 400.00   Köp  
Döljer dammkanten och hjälper växtligheten att sprida sig ut över dammkanten.
Ordinarie pris: 500 Kr   (Du sparar: 100 Kr)


Visar 2 poster
Systemutveckling Fred's Konsult

.
31433 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram