Logga
Dammbild
Dammbild

Välj kategori:

Produkter i webbshopen:

Arkiv:


Övrigt:

-

Dagens länkar

Camillas keramik...

Belysning till dammar och fontäner

Vi har många sorters belysningar för trädgårdsdammar och fontäner.

Det kan vara mycket effektfullt att sätta in en belysning i en damm eller i något annat vattenarrangemang. Ljuset gör att vattenanläggningen också fyller en funktion när det skymmer och är mörkt ute. Ljus tillsammans med vatten som är i rörelse ger automatiskt ett blickgång.

Webbshop belysningar (Strålkastare, Flytande klot, LED-ringar för vattenstenar m.m.)


Närliggande produkter

El-centraler finns under kategorin Pumpar i menyn till vänster


Fontänbelysningar

Flytande fontän Pondjet med fontänbelysning

Fontänen blir mer levande när den får lite ljus på sig. Med en fontänbelysning får man glädje av fontänen även när det är mörkt.

Placering av strålkastare

För att få maximal effekt ska lamporna monteras nära vattenytan och riktas upp i fontänstrålarna. Ljuset kan då följa vattenstrålarna och det ser det ser ut som att strålarna lyser när det är mörkt.

På bilden syns en flytande fontän (Oase Pond-Jet) med lampor monterade precis i vattenlinjen (se den infällda bilden).

Val av belysning

För att ljuset ska nå upp ordentligt i fontänen används strålkastare med reflektor som riktar ljuset åt ett håll.


Undervattensbelysning med LED (dioder)

LED-belysning (dioder) blir allt vanligare i belysningssammanhang. De senaste åren har det även börjat komma undervattenslampor för dammar med dioder. De kostar fortfarande något mer än traditionella halogenbelysningar, men många gånger är det värt de extra pengarna.

Låg strömförbrukning, lång livslängd och litet underhåll

En stor fördel med LED-belysningar är att de drar väldigt lite ström.

En annan stor fördel är att man inte behöver byta lampor - de har en mycket lång livslängd. Uppåt 10 år under normala förhållanden.

För undervattenslampor är det en mycket stor fördel att inte behöva byta lampor som man måste göra med jämna mellanrum på traditionella halogenbelysningar. Man slipper då alla tätningar och packningar som ska göra lamporna täta och hindra att vatten kommer in och förstör lampan. Alla våra LED belysningar för undervattensbruk är helt täta och varken kan eller behöver öppnas.

Undervattensbelysning är alltid lågvolt

Undervattenlampor får inte vara på 220 volt. Alla våra belysningar för undervattensbruk är antingen 12 volt eller 24 volt och kopplas till en transformator.

Oase Lunaqua 10 belysningssystem som används till den flytande fontänen på bilden ovan använder en transformator som är godkänd för att placeras under vatten. På det viset slipper man dra långa grova kablar ut i vattnet. På den infällda bilden syns transformatorn hänga under pumpen

.
26799 .
Valid XHTML 1.0 Transitional
Ram